Terug naar Nieuws

Oudereneducatie in de Boschpoort

Gepubliceerd op:

 Dinsdag 8 oktober gaat het programma van start. 

De Vaderlandse historie op schoolplaten.

Vorig seizoen hebben wij het thema “De Monarchie” uitvoerig behandeld. Daarna heb ik nog enkele lessen gewijd aan de Vaderlandse Geschiedenis. Uitgangspunt vormden daarbij de historische schoolplaten van kunstenaars als

J.H. Isings, C. Jetses e.a., die tot ca. 1970 in het lager onderwijs werden gebruikt. Wij zijn daarbij gevorderd tot en met de 17e eeuw. Ik heb nog enkele platen op zolder liggen en wil derhalve de eerste drie/vier middagen het verhaal van Nederland nog even afmaken: van de “Pruikentijd” tot aan de Twintigste Eeuw.

Wereldgeschiedenis. 

Daarna gaan wij onze blik verruimen tot ver buiten onze landsgrenzen. We gaan ons bezighouden met de geschiedenis van de wereld, “Global History”. Lange tijd was de wetenschappelijke geschiedschrijving en -onderwijs in het Westen eenzijdig gericht op Europa en de invloed van dat werelddeel op de overzeese gebieden. De wereld buiten Europa (Afrika, Azië, Amerika) telde nauwelijks mee en was alleen interessant voor zover Europeanen er zich direct mee bemoeiden. Nog in 1960 kon een Engels historicus zonder blikken of blozen beweren dat de geschiedenis van Afrika pas écht begon met de kolonisatie door de Europeanen na 1870.

Deze Europa-centrische visie is inmiddels achterhaald. Zo schreef de Britse historicus Peter Frankopan (1971 - ) een nieuwe wereldomspannende geschiedenis die in 2015 in het Nederlands werd vertaald onder de titel “De zijderoutes. Een nieuwe wereldgeschiedenis”.  Hij verhaalt over de opkomst en ondergang van wereldrijken die gedurende eeuwen goederen en ideeën uitwisselden over duizenden kilometers land- en zeewegen. Religies, kunst, architectuur, modes en eetgewoonten maar ook mensen, dier- en plantensoorten alsmede ziekteverwekkende bacillen verspreidden zich over een gebied dat zich uitstrekte van China en India in het oosten, door Centraal-Azië en het Midden-Oosten naar Afrika en Europa. En na de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492 is er voor het eerst sprake van een letterlijk wereldomspannend netwerk. Globalisering is dan ook geen typisch modern verschijnsel. Gebeurtenissen in het ene deel van de wereld hadden ook al in vroeger eeuwen ‘impact’ op het wel en wee van medemensen aan de andere kant van de aarde. 

Tijdstip cursussen

Op de dinsdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur

De cursussen zijn laagdrempelig (vgl. bovenbouw voortgezet onderwijs), dus niet op hoog academisch niveau.

De twee eerste lessen zijn bij wijze van kennismaking zonder verdere financiële verplichtingen te volgen.

Eerste bijeenkomst op dinsdag 8 oktober a.s.

Voor meer info:

Bert Roossien

06-23236063.

b.roossien@streekhistorischcentrum.nl

02-10-2024

Kuier & Keuvel Wandelkalender najaar en winter 2024

 Wandelen is gezond en samen wandelen is gezellig! Onder de naam "Kuier & Keuvel" organiseert Sociaal Werk Oldambt elke week een wandeling. 
Lees meer